Studiu: Fotbalistii nu se pot infecta cu COVID-19 in timpul unui meci de fotbal

Studiu: Fotbalistii nu se pot infecta cu COVID-19 in timpul unui meci de fotbal

Un studiul făcut in Danemarca atesta faptul ca jucatorii de fotbal nu se pot infecta cu noul coronavirus în timpul unui partide

Au trecut aproape 2 luni de cand pandemia provocata de noul coronavirus a suspendat aproape toate competițiile sportive de pe mapamond, iar reluarea acestora este dezbatuta in continuare de guvernele multor tari. In acest context, cercetatorii din Danemarca eu efectuat un studiu, incercand sa raspunda la o serie de întrebări privind riscurile la care fotbalistii pot fi expuși.

Ministerul Sanatatii si Universitatea din Aarhus au incercat sa raspunda la o intrebare aflata pe masa multor federatii, ligi si guverne si anume în cât timp se poate cineva infecta cu noul coronavirus dacă se situeaza în apropierea unei persoane deja bolnave.

Studiile efecutate au ajuns la urmatorul rezultat: un fotbalist trebuie să stea la o distanta mai mica de 2 metri, timp de 15 minute, ca să poata contracta virusul de la o alta persoană infectată. Fapt ce nu prea se intampla într-un meci de fotbal – este si parerea virusologului danez Allan Randrup Thomsen. „În medie, un fotbalist va sta un minut şi jumătate lângă alt jucător, în timpul desfăşurării unui meci”, este parererea cercetatorilor danezi.

Totodata, specialiștilor danezi au lansat si o serie recomandări, cele mai importante dintre aceste fiind: transportul fotbalistilor cu autocarul ar trebui inlocuit cu altceva, intrucat nu se mai poate aplica normele de distanțare socială si, din aceleasi considerente, sa se interzica dușurile din interiorul vestiarelor.

Peste 99% din testele efectuate de Bundesliga sunt negative

O alta veste buna vine din Germania, unde au fost efectuate 1724 de teste pentru COVID-19, fotbalistilor din Bundesliga 1 si Bundesliga 2.

Conform DFL, Ligii Profesioniste de Fotbal din Germania, care a anunțat rezultatele primului set de teste, ce au fost efectuate fotbalistilor din primele două ligi, au fost testati 1724 de persoane (jucători, antrenori, fizioterapeuți etc.) de la cele 36 de echipe, înregistrandu-se doar 10 cazuri de infectare cu noul coronavirus, ceea ce reprezeinta mai puțin de 1% din total. O a doua testare, tot la nivelul Bundesligii1 si Bundesligii2 se va efectua săptămâna aceasta, iar rezultatele vor fi comunicate ulterior.

„E normal că dacă facem teste, vor fi găsiți jucători pozitivi, pentru că unii sunt asimptomatici”, este parerea purtătorului de cuvânt al campionatului german, care a avansat si niste date pentru reluarea campionatelor, respectiv 16 și 23 mai. Ultimul cuvânt insa apartine cancelarului Angela Merkel, dupa consultarile cu ministrul Sportului din Germania.