Fotbal: ultimele decizii ale forurilor mondiale si europene

Fotbal: ultimele decizii ale forurilor mondiale si europene

FIFA schimbă perioada de transferuri. Sezon incheiat in Jupiler League. Punct final si peste Championship, League One şi League Two din Scotia

Pandemia de noul coronavirus a suspendat aproape toate campionatele nationale, cat si meciurile intre tari si intercluburi, paralizand lumea fotbalului. Fapt ce constituie o mare problemă pentru cluburi, deoarece contractele multor fotbalisti urmau să expire pe data de 30 iunie. Un alt caz este cel al imprumuturilor de jucătorilor pana la o anumita data, acei sportivi neprestand cu alte cuvinte serviciul pentru care ei au fost imprumutati.

Incercand sa rezolve aceste situatii, FIFA a venit cu un comunicatul oficial, anuntand că perioada de transferuri se va prelungi după data de 1 septembrie, termenul la care ar fi trebuit să se finalizeze în mod normal. O serie de dezbateri au avut loc în ultimele săptămâni in cadrul forului internațional, incercandu-se a se gasi cea mai buna varianta. Si se pare ca aceasta este aprobarea extinderii acestui termen până când sezon in curs va putea fi finalizat.

In timp ce echipele din Bundesliga si campionatul olandez isi reiau pregatirile, sunt si tari care nu sunt dispuse sa riste nimic si sunt hotarate ca spuna „stop joc” fotbalului.

Oficialii belgieni deja au luat decizia incheierii sezonului competitional, declarand campioana Jupiler League pe liderul din momentul suspendarii competitiei, formatia Club Brugge. 15 puncte aveau fotbalistii antrenati de Philippe Clement fata de urmatoarea clasata, Gent, dupa 29 de etape.

O alta tara care a oprit ligile inferioare este Scotia. SPFL – Liga profesionistă scoţiană de fotbal a decis, in urma unui vot majoritar, ca actualul sezon 2019 -2020 să se încheie pentru a II-a, a III-a şi a IV-o, conform Reuters. La votul electronic au participat 42 de cluburi profesioniste scoţiene, iar prima liga scotiana va avea acelasi deznodamant daca va deveni o certitudine că meciurile nu vor putea fi reluate la timp din cauza pandemiei. Formatia Dundee United a fost declarata campioana în Championship, Raith Rovers este castigatoarea League One şi Cove Rangers si-a adjudecat League Two.

Ce se va întâmpla cu prima ligă din Scoția?

In cazul in care Consiliului SPFL va constata că partidele din Premiership nu se pot relua, se va decide încheierea sezonului şi declararea formatiei Celtic Glasgow ca si campioană a sezonului 2019 – 2020, care are un avans de 13 puncte faţă de Glasgow Rangers, a doua clasata. Oficialii lui Rangers, dar şi cei ai lui Hearts, ocupanta ultimului loc al clasamentului, retrogradabil in Championship au criticat gestionarea procesul de votare. Cert este ca Premiership nu se va putea încheia mai devreme de data de 23 aprilie, asa ca cluburile nu risca sa nu evolueze sezonul viitor in cupele europene, conform termenului acceptat de UEFA.